niedziela, 3 lutego 2013

Smaczne ciasto zimowe ze śliwkami / cake with plums

Czy można zrobić ciasto z mrożonych owoców? Ależ oczywiście i to na wiele sposobów. Dziś przedstawiam placek ze śliwkami. W sezonie można wykorzystać świeże śliwki a zimą posiłkujemy się mrożonką ale należy pamiętać by przed dodaniem do ciasta odsączyć owoce na sicie. A oto szybki sposób na ciasto zimowe.

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 p cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Owoce odsączone(dziś śliwki)
Jaja utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładka masę, wlać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć owoce, na górę można dać kleksy ciasta dla dekoracji, piec w gorącym piekarniku, aż do złocistego koloru, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Gotowe.

Placek ze śliwkami

2 komentarze:

  1. wygląda pysznie... chyba ten przepis wypróbuje :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń