środa, 24 października 2012

Jabłecznik z budyniem / Apple pie with pudding



Dziś na szybko przygotowałam jabłecznik z budyniem waniliowym...
Bardzo łatwy w wykonaniu, gdy nie macie zbyt dużo czasu ale macie ochotę na coś pysznego
i własnej roboty. Miękkie, puszyste ciasto dla każdego łakomczucha.
Polecam..

Ciasto:
450 g maki pszennej
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 słodzone budynie waniliowe
750 ml mleka
3 łyżki cukru

1.Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy z nich ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 2 części ( 1/3 i 2/3)
3.Wkładamy do zamrażarki na około 2h.
4. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy. 
5.Blachę oprószamy mąką. Ciasto również wałkujemy na mące aby nie przywarło do blachy.
6.Wykładamy nim spód i boki blachy.
7. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie obrane, pokrojone w ósemki
i wymieszane z cukrem jabłka (nie ucieramy ich na tarce).
8. Jabłka zalewamy gorącym budyniem.
9. Pozostałe ciasto ucieramy na tarce i posypujemy nim jabłka. 
10.Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 45-50 min.


Smacznego! : )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz