środa, 30 stycznia 2013

Babka drożdżowa, która zawsze się udaje / yeast cake

Czas na baby. Króciótki, szybciutki i tani przepis a przyjemność nieograniczona.

Przepis na babkę drożdżową z rodzynkami:
  1. 60 dkg mąki pszennej,
  2. 12 dkg cukru,
  3. 1 łyżka masła,
  4. 4 jaja,
  5. 1/4 l mleka,
  6. 3 dkg drożdży,
  7. olejek cytrynowy, sól
Zrobić zaczyn z drożdży, połowy mleka i mąki. 2 żółtka utrzeć z cukrem, dodać 2 jaja, resztę mąki, zaczyn i wyrobić ciasto. Na koniec dodać masło, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Piec ok 45 min w gorącym piekarniku. 


Baba drożdżowa

Z gorącym kakao - pycha na zimowe dni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz