Taki chleb to pychotka |
Przepis na chleb razowy:
- 1 kg maki razowej pszennej
- 1/2 l wody lub serwatki (o to teraz trudno )
- 3 dkg drożdży
- 2 dkg cukru
- 1 dkg soli
- 1 łyżka miodu naturalnego oczywiście
- 5 dkg margaryny
Mąkę wsypać do miski i ogrzewać, z drożdży wody, cukru, miodu i łyżki mąki zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia, połączyć z mąką w misce, wrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie dodać sól i ewentualnie trochę wody by wyrabiając ciasto odchodziło od ręki. Ciasto powinno być dość luźne. W czasie gdy ciasto ponownie rośnie przygotować foremki - korytka. Wysmarowane tłuszczem i oprószone mąką formy wypełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. Górę ciasta wyrównać zwilżoną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Chleby wypiekać w 200 - 220 stopniach sprawdzając patyczkiem. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek i przesmarować słodką wodą dla nadania chlebusiowi połysku. Studzić bardzo powoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz