Pyszne rogaliki, kiedyś nadziewane konfiturą z róży babcinej roboty, dziś zmodyfikowane do wersji z marmoladą owocową ( sklepową). Też smakowite a przechowywane w lodówce długo nie tracą swojej świeżości.
Przepis na rogaliki:
- 1/2 kg mąki typ 450,
- 1 kostka margaryny,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 2 łyżkigęstej śmietany,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 paczka cukru waniliowego,
- proszek do pieczenia wg opisu na opakowaniu,
- marmolada owocowa
Margarynę posiekać nożem, połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy, cukier puder i przemieszać. Następnie dodać jajko, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać maki aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty, na każdy z nich nakładać odrobinę marmolady i formować rogaliki. Piec w goracym piekarniku na piękny złocisty kolor.
|
Rogaliki z marmoladą |
|
Pyszny podwieczorek |
chyba dziś wieczorem wypróbuje ten przepis!
OdpowiedzUsuńWieczór to raczej zła pora na podjadanie rogalików a są tak pyszne, że na jednym się nie poprzestanie.
Usuń