sobota, 23 lutego 2013

Przepis na półkruche rogaliki z marmoladą / croissants with jam ?

Pyszne rogaliki, kiedyś nadziewane konfiturą z róży babcinej roboty, dziś zmodyfikowane do wersji z marmoladą owocową ( sklepową). Też smakowite a przechowywane w lodówce długo nie tracą swojej świeżości.

Przepis na rogaliki:
  • 1/2 kg mąki typ 450,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżkigęstej śmietany,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • proszek do pieczenia wg opisu na opakowaniu,
  • marmolada owocowa
Margarynę posiekać nożem, połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy, cukier puder i przemieszać. Następnie dodać jajko, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać maki aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty, na każdy z nich nakładać odrobinę marmolady i formować rogaliki. Piec w goracym piekarniku na piękny złocisty kolor.

Rogaliki z marmoladą
Pyszny podwieczorek






2 komentarze:

  1. chyba dziś wieczorem wypróbuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wieczór to raczej zła pora na podjadanie rogalików a są tak pyszne, że na jednym się nie poprzestanie.

      Usuń