Przepis na babkę "łaciatą":
- 1/2 kg mąki,
- 35 dkg cukru,
- 25 dkg masła,
- 4 jaja,
- szklaneczka mleka lub śmietany,
- 3 łyżki kakao,
- proszek do pieczenia,
- paczka cukru waniliowego,
- cukier puder do dekoracji.
Masło utrzeć do białości, dodać 25 dkg cukru,
żółtka, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec piane z białek. Podzielić ciasto na połowy, jedną zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać do natłuszczonej blachy najpierw warstwę waniliową na górę kakaową i nożem zrobić dekoracyjne wzorki. Piec ok 1 1/2 godziny w średnio gorącym piekarniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Fot. Tomo Jesenicnik/ Shutterstock.com |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz