wtorek, 12 lutego 2013

Babka łaciata / vanilla and cacao cake

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby babek. a jest ich całe mnóstwo: drożdżowe, na proszku, parzone, a nawet gotowane! Ja najbardziej lubię z makiem lub marchwiową ale z przyjemnością wcinam babeczkę "zebrę". Oprócz jej oryginalnego wyglądu, świetnie smakuje, połączona ze szklaneczką mleka lub kakao przypomina mi świat dzieciństwa, kiedy to moja babcia królowała w kuchni. Powstawały wtedy słodkie cuda, którymi raczyła nas w niedzielne popołudnie. Mam nadzieję, że kiedyś jej dorównam a tym czasem ćwiczę swe umiejętności i silną wolę by tych pyszności nie zjeść zbyt wiele.

Przepis na babkę "łaciatą":

  • 1/2 kg mąki,
  • 35 dkg cukru,
  • 25 dkg masła,
  • 4 jaja,
  • szklaneczka mleka lub śmietany,
  • 3 łyżki kakao, 
  • proszek do pieczenia,
  • paczka cukru waniliowego,
  • cukier puder do dekoracji.
Masło utrzeć do białości, dodać 25 dkg cukru,
żółtka, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec piane z białek. Podzielić ciasto na połowy, jedną zmieszać z kakao i resztą cukru. Nakładać do natłuszczonej blachy najpierw warstwę waniliową na górę kakaową i nożem zrobić dekoracyjne wzorki. Piec ok 1 1/2 godziny w średnio gorącym piekarniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Fot. Tomo Jesenicnik/ Shutterstock.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz