Pączki z konfiturą z róży |
Przepis na pączki domowe.
- 60 dkg maki,
- 15 dkg cukru,
- 15 dkg masła,
- 6 jaj,
- szklanka mleka,
- 5 dkg drożdży,
- olejek rumowy,
- 20 dkg konfitury z róży lub jakiejkolwiek marmolady,
- cukier puder,
- smalec lub olej do smażenia.
Z 1/3 mąki, drożdży i mleka zarobić rozczyn. Gdy podrośnie dodać jaja, cukier, olejek, resztę mąki, stopione masło, zarobić ciasto. Znowu dać mu podrosnąć. Rozwałkować na 3 cm, wycinać foremką lub szklanką krążki, nakładać konfiturę, zawijać brzegi i tworzyć kule, odłożyć do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu do uzyskania złocistego koloru, po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz